SportKompas

> Algemeen > Wat is SportKompas?
SportKompas

Wat is SportKompas?

Waarom SportKompas?

Het SportKompas is een oriëntatie-tool die kinderen van 8 tot 10 jaar helpt bij het maken van een goede sportkeuze.

De sportkeuze van kinderen is zelden gebaseerd op kennis van de eigen vaardigheden of van wat ze graag doen. Een kind gaat dansen of voetballen omdat een vriendje dat ook doet of omdat papa of mama dat vroeger ook deden. Maar na een tijdje ondervinden veel kinderen dat die sport hen toch niet ligt. Het wil maar niet lukken, of ze vinden het gewoon niet leuk, waardoor ze dan een andere sport gaan zoeken of gewoon stoppen met sporten. Dit kan hun zelfbeeld negatief beïnvloeden en uiteindelijk ook leiden tot eentekort aan lichaamsbeweging.

Als kinderen een sport kiezen vanuit hun eigen kunnen en motivatie, dan beleven ze er meer plezier aan en kunnen ze ook genieten van de vooruitgang die ze boeken. Dit draagt bij tot hun welzijn en een blijvende gezonde levensstijl. Dankzij SportKompas vinden kinderen gemakkelijker de weg naar de gepaste sportclub in hun gemeente en is er een beter gerichte instroom in de sportclubs wat uiteindelijk zorgt voor meer gemotiveerde en vaardige sporters en minder drop-outs.

Bovendien betekent het ook een meerwaarde in het kader van het leerlingvolgsysteem, want de leerkracht LO krijgt meer zicht op de details en kan zo zijn lessen individueler en gerichter gaan aanpassen t.o.v. de vaardigheden van elk kind.

SportKompas bestaat uit drie verschillende luiken:

  • I DO: 14 bewegingsoefeningen
  • I LIKE: digitale vragenlijst die peilt naar de (bewegings)voorkeuren.
  • I AM: vragenlijst die peilt naar persoonlijke motivatie of barrières om al dan niet aan sport te doen.
Een juiste sportkeuze draagt bij tot een meer duurzame sportbeleving. prof. dr. Matthieu Lenoir, UGent, Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen